Zon versus wind

Zonne-energie is energie die wordt opgewekt uit zonnestraling. Zonne-energie is op vele manieren toepasbaar en kan helpen met het besparen op andere energiekosten. De energie bestaat uit warmte en licht.

Warmte is voornamelijk te gebruiken als de zon schijnt. Via het licht is echter ook in de winter en met bewolkt weer energie op te wekken. Hierdoor is het ook in Nederland rendabel om zonne-energie op te wekken. Het is mogelijk om zowel elektriciteit als verwarming in huis uit de zon te halen. Bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren op het huis

We maken al eeuwen gebruik van windenergie door bijvoorbeeld onze oer-Hollandse molens. Deze vermaalden het graan tot meel of verpompten water. Nu denken we bij de term windenergie al snel aan windturbines, de windmolens zoals we die tegenwoordig kennen. Deze turbines worden gebruikt om elektrische energie uit wind te winnen. Een windturbine gebruikt de kracht van de wind om energie op te wekken en om te zetten in elektriciteit.

Ga ik voor wind, of toch voor de zon?

Je kunt van zonne-energie gebruik maken door zonnepanelen te laten installeren. Het grote voordeel van zonnepanelen is dat ze op bijna ieder dak in Nederland te installeren zijn. In feite bouw je dan een eigen energiesysteem op. Zonnepanelen laten installeren is een investering die zich op termijn praktisch altijd terugverdiend.

Een gemiddeld zonne-energiesysteem kost in Nederland ongeveer tussen de 5.000 en 6.000 euro, inclusief de kosten voor installatie. De prijs van zonne-energie komt ongeveer uit op 10-12 eurocent per kilowattuur. Bijkomende kosten zijn vrijwel uitgesloten, omdat de meeste zonnepanelen een garantie hebben van tenminste 25 jaar. Bij de meeste systemen zijn de initiële aanschafkosten dus na ongeveer negen tot tien jaar terugverdiend. Alle energieopbrengst na deze tien jaar is pure winst.

Je kunt van windenergie gebruik maken door Micro windturbines te laten installeren. Deze Windturbines werken op een andere manier dan zonnepanelen. De windmolens moeten op een plek staan waarbij ze voldoende energie kunnen opwekken en omzetten in elektriciteit. Er moet dus voldoende wind zijn. De meeste windturbines die nu in Nederland staan behoren toe aan grote energieleveranciers, zijn 20 meter hoog of hoger en zijn voor een particulier niet interessant. De kleine varianten wel. Wanneer je jouw huis compleet op windenergie wil laten draaien, zal je wel op een wind rijke plaats moeten wonen.

De elektriciteitsvraag zal de komende decennia blijven groeien. Dit komt doordat er steeds meer elektrische apparaten gebruikt worden en doordat energie vaker in de vorm van
elektriciteit nodig is (zoals bij de overstap van diesel of benzine naar een elektrische auto, of van aardgas naar elektrische verwarming). Daarom is de opwek van elektriciteit uit duurzame en nieuwe bronnen onmisbaar om energieneutraal te worden.

Een knelpunt bij het opwekken van elektriciteit is de capaciteit van het elektriciteitsnet. Het aansluiten van vele zonnepanelen kan tot overbelasting van het net leiden. Een goede balans op het net vraagt om een diversiteit van bronnen, mede omdat de directe beschikbaarheid van wind of zonne-energie deels afhankelijk is van omstandigheden (zoals het weer of het tijdstip op een dag).

De kosten van windturbines zijn erg hoog?
In tegendeel! Je kunt windturbines kopen voor bedragen tussen € 3.500 en € 40.000. Wel verschilt de energie-opbrengst nogal afhankelijk van welk model je laat plaatsen

De SkyWind NG kost afhankelijk van de situatie tussen de  3.500 en 5.000 euro, geïnstalleerd en wel..

Vraag voor uw situatie een prijsopgave via het contactformulier!